Dış gebelik aynı zamanda ektopik gebelik olarak da adlandırılır. 80 gebelikten yaklaşık 1'i ektopiktir, bu durum bazı kadınlar için yaşamı tehdit edebilir. Dış gebelik, normal hamilelik belirtileri taşıdığını için anne adayı tarafından ayırt edilememektedir.
Bulantılar daha şiddetli ise, beslenmeyi bozuyor ve aşırı kilo kaybına neden oluyorsa o zaman bazı ilaçların kullanılması gerekir.
Her zaman ağrınız artarsa veya normal dışında bir şey hissederseniz doktorunuzu bilgilendirin.
Dış gebeliğin tarihteki ilk vaka MS 963 yılında zamanın Arap alimi Albucasis (Eb’ul Kasım el Zehravi) tarafından kaydedilmiştir. 1731 yılında ise Gifford ayrıntılı olarak ektopik gebelik(Dış gebelik) kavramını açıklamıştır.
Bunun yanı sıra istenmeyen bir tablo olan; dış gebeliğin karın boşluğuna veya çevre bağlar içerisine patlaması durumu yaşanabilir. Dış gebeliğin bu komplikasyonunda anne hayatı tehlikededir.
six haftalık dış gebelik belirtileri nelerdir? Karın veya pelvik bölgesinde hafiften şiddetliye kadar değişebilen ve zaman zaman ortaya çıkan ya da sürekli hissedilen keskin bir ağrı görülür. Bu ağrının yanında parlak kırmızı veya kahverengi tonlarda olabilecek hafif ya da şiddetli vajinal kanama yaşanır.
Eğer tedavi ameliyat ile yapıldıysa en az 1 ay ilişkiye girilmemeli. Vajinal kanama görülebilir ancak dikiş kanaması olursa doktora başvurulmalı.
Gebeliği sonlandırmak için bazı teknikler bulunur. Bunlardan birisi metotreksat olarak adlandırılan baskılayıcıdır. Metotreksat ilerlemiş dış gebeliklerin sonlandırılmasında tercih edilir.
Dış gebeliğin klasik klinik bulguları, alt karın ağrısı yani kasık ağrısı, vajinal kanama veya lekelenme, adet tarihinde gecikmedir.
Eğer yumurtalık kanalınız yırtıldıysa ve ağır iç kanamanız geçiriyor veya diğer sorunlar varsa, karın bölgesine acil bir ameliyat yapılması gerekebilir. Bu ameliyatta, yumurtalık dokusu çıkartılır ve iç zarar onarılır.
Gebelik öncesinde danışma ve gebelik süresince düzenli aralıklarla yapılacak kontroller gebelikte gelişebilecek sorunların daha erken dönemde tanınmasına ve ağır sonuçlara neden olmadan tedavi olmasına olanak sağlar.
Gebeliğin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için ilk advertım olarak döllenen yumurtanın fallop tüplerine girerek ilerlemesi ve yolculuğunun sonunda ise sağlıklı ve olması gerektiği gibi rahme ulaşması ve kendisine en uygun yeri bularak yerleşmesi gerekir.
Bu dış gebelik belirtisi risk faktörlerinden birine veya daha fazlasına sahip olan kişiler gebe kalmayı planladıklarında hekimleriyle görüşmeli ve dış gebelik riskini decrease etmek için gerekli önlemleri almalıdır.
Dış gebelik hamile kalmaya engel mi? Dış gebelik, bir kadının ileride hamile kalmasını engellemez fakat tekrarlayan dış gebelikler ya da komplikasyonlar doğurganlığı etkileyebilir. Bu nedenle, dış gebelik geçiren bir kadın doktorunun tavsiyelerini dikkatlice takip etmelidir.